Na een lange grijze kwakkelwinter lacht het voorjaar ons gelukkig weer toe. Een nieuwe lente, een nieuw geluid! En in onze galerie veel nieuwe fraaie aanwinsten. Met genoegen nodig ik u dan ook uit voor een bezoek aan kunst- en antiekgalerie Den Gecroonden Boschboom.
Onze vaste bezoekers weten inmiddels om welk een bijzondere en verfijnde collectie het gaat: een unieke verzameling schilderijen uit de “Brabantse School”, Chinees porselein, antiek zilver, kristal en juwelen. Een monumentaal huis vol schoonheid. Ik verheug me u te mogen ontvangen tijdens een van beide
expositie-weekends!
Maurice Ackermans
Den Gecroonden Boschboom
Zaterdag en zondag 15 en 16 april
Zaterdag en zondag 22 en 23 april
12.00 tot 18.00 uur
DEN GECROONDEN BOSCHBOOM
Oude Dieze 8· 5211 KV ’s-Hertogenbosch
06– 16404474
www.boschboom-antiek.nl
Anton Kruijsen (1898-1977) – Vrouw met bloemen-hoed – olieverf op doek; gesigneerd
De in Boxtel geboren schilder Anton Kruijsen wordt wel de meest hartstochtelijke Brabantse schilder genoemd. Zijn werken zijn vaak explosies van kleur en temperament. Hij hanteert een pasteus palet, een snelle en rake toets en een heel eigen vormgeving en compositie. Kruijsen verbleef in de jaren ’20 van de vorige eeuw in Montmartre. Daar, in het hart van de toenmalige artistieke bohemienwereld, legde hij de basis voor zijn expressionistische schilderstijl en uitbundig realisme.
Jeannette Slager (1881-1946) – Zinnia’s in een vaas – olieverf op doek – gesigneerd (112 x 118 cm)
Jeannette Slager, telg uit de beroemde Bossche schildersdynastie, is een zeer virtuoze kunstenares die een groot oeuvre fraaie stillevens heeft vervaardigd. Dit doek is daar een top voorbeeld van.
Den Gecroonden Boschboom voert een uitgebreide collectie antiek zilver. Hierboven een selectie: de theepot op komfoortje is gemaakt in het atelier van Van Kempen in Voorschoten in 1883. Daar komen ook de sierlijke uit 1915 stammende kandelaars vandaan. De kloeke koektrommel met dubbele parelranden is vervaardigd door Cornelis Kleton in Dordrecht (1915), het grappige inktstelletje in Amsterdam (1812). De meester-zilversmid Franciscus Herle, keurmeester in het Bossche gilde, vervaardigde de elegante brij-lepel (liefst 40 cm) voorzien van zijn meesterteken, het stadskeur van ’s-Hertogenbosch en de jaarletter 1770.