Voorjaarsbloemen in Vaas Term Theo Swagemakers Schilderij In 1958 ontving hij de Therese Schwartze prijs voor zijn portret-oeuvre.

THEO SWAGEMAKERS Tilburg 1898- Laren 1994

VOORJAARSBLOEMEN IN VAAS

Olieverf op doek; gesigneerd

Theo Swagemakers werd geboren in een welgestelde Tilburgse fabrikantenfamilie. Hij was de eerste na vele generaties die buiten de textiel om een carrière wilde maken. Zijn vader was daar tegen en was van mening dat alleen mensen die helemaal niet weten wat ze moeten gaan doen schilder worden. Theo gaat (met steun van zijn vader) studeren aan de Academie Royale des Beaux Arts in Brussel. Hij gaat vervolgens naar Parijs waar hij o.a. kennis maakt met de beroemde Kees van Dongen. In Parijs ook breek hij een paar jaar later door. De Franse Staat koopt een werk van hem aan ‘Bretonse vissers’ en zijn naam is gemaakt. Zeker toen de internationale kunstpers hem uitbundig prees vanwege een subliem portret van graaf Obolensky, één van de moordenaars van Raspoetin. Hij kreeg onmiddellijk tal van opdrachten voor portretten, ook vanuit Nederland. Dit vormde de reden tot zijn terugkeer.

Theo Swagemakers heeft in zijn opmerkelijke carrière vrijwel alle leden van de Koninklijke familie geportretteerd. Zijn Vier Prinsessen hangen in Paleis Noordeinde in Den Haag. Hij heeft staatsieportretten gemaakt van Koningin Juliana en Beatrix en tal van prominenten. In 1958 ontving hij de Therese Schwartze prijs voor zijn portret-oeuvre. Swagemakers portretteerde verder kerkvorsten, bankiers en industriëlen en werd daarmee een gevierd society-kunstenaar.

Daarnaast vervaardigde hij ook tal van stillevens en landschappen, en markante doeken zoals dit fraaie bloemtafereel.

documentatie: Monografie Theo Swagemakers 1898-1994 Schilder tussen proza en poëzie; Van Spijk Art Projects;

Compleet met lijst € 2750,–

Schilderijen van Theo Swagemakers zijn te bezichtigen in antiek- en kunstgalerie Den Gcroonden Boschboom, Oude Dieze 8. ’s-Hertogenbosch. Zie verder: www.boschboom-antiek.nl

Voorjaarsbloemen in Vaas Term Theo Swagemakers Schilderij In 1958 ontving hij de Therese Schwartze prijs voor zijn portret-oeuvre.Klasse en kwaliteit zijn de twee trefwoorden die onze collectie typeren! Den Gecroonden Boschboom is geen winkel, die de gehele week open is van 9 tot 17 uur. U ziet er ook geen uithangbord, etalage of toonbank. In mijn particuliere woonhuis (een fraai rijksmonument in de oude Bossche binnenstad) organiseer ik 3 keer per jaar een uitgebreide expositie van schitterend antiek zilverfraai Chinees porselein, fonkelend kristal, prachtige oude juwelen en (Brabantse) gravures en schilderijen.