Frans Slager (1876-1953) was een virtuoos schilder. Hij stamt uit een kunstenaarsfamilie, die beroemd is geworden in ’s-Hertogenbosch en ver daarbuiten.. Zo zelfs dat hij er een eigen museum op na houdt. Daar hangen prachtige werken van acht schilders uit drie generaties Slager. Dat kleine maar verfijnde museum bevindt zich in een monumentaal pand in de Choorstraat; direct achter de fameuze Sint-Jans kathedraal.

Frans Slager heeft grote bekendheid gekregen. Hij was een zwierig man die een artistieke uitstraling had. En bij uitstek de man die het Brabants landschap op zijn netvlies had, beter nog: in zijn hart had gesloten. Kijk maar eens naar het fraaie doek “Boerderijen in de Brabantse Kempen”. Het arme Brabant waar de boer met grote moeite op de zandgrond ploeterde om in leven te blijven. Het andere schilderij “Stadswal in de avondschemering” is daarentegen van een bijna poëtische, verstilde schoonheid. Bij uitstek was Frans Slager in de traditie van de schilders van de School van Barbizon de schilder van het landschap. Hij behoorde begin jaren dertig van de vorige eeuw dan ook tot de oprichters van de Stichting “Het Brabants Landschap”

Een monumentaal object dat hij vele tientallen malen heeft geschilderd is de indrukwekkende gotische kathedraal van Sint-Jan. Het Noordertransept, het Zuidertransept, de straalkapellen met zijn fascinerende pinakels en luchtboogbeelden. Hij was er als het ware door betoverd. De opzienbarende binnenkant van de kerk heeft hij echter denk ik hoogst zelden geschilderd. Kijk eens naar deze pracht schildering van een Sacramentsprocessie die door de kerk trekt. Dit geweldige doek maakte hij in het jaar 1894. Frans Slager was toen 18 jaar oud! Nauwelijks te geloven. Deze prachtige schilderijen hangen in galerie Den Gecroonden Boschboom, aan de Oude Dieze no.8 in Den Bosch .Daar hangen overigens nog 60 andere Brabantse schilderijen in een heel bijzondere ambiance van een rijk geornamenteerd 19de eeuws herenhuis Ook staan er 10-tallen antieke zilverstukken en een fraaie collectie antiek Chinees porselein uit de Kangxi- en de Chien Lungperiode.. En verder een aparte schatkamer met een top verzameling oude en antieke juwelen. Echt de moeite waard en likkebaardend mooi!

Kom dus kijken en genieten; uiteraard geheel vrijblijvend. Als u er niet eerder was zult u zeker aangenaam verrast zijn.

Bij officiële exposities ( 3 x per jaar; zie de website) is eenieder hartelijk welkom. In andere gevallen graag via een afspraak vooraf (06 16404474)