Empirestijl – De term Empire is (uiteraard zou men bijna zeggen) ontleend aan de legendarische keizer Napoleon die op ongekende wijze de algehele verhoudingen in Europa na de Franse Revolutie grondig op de kop zette. Ook de stijl van bouwen en inrichten veranderde behoorlijk onder invloed van Napoleon. De brutale kleine keizer probeerde net als Julius Caesar dat ooit eerder deed een groot keizerrijk in Europa te grondvesten. En daar hoorde een triomfantelijke en zwierige decoratiestijl bij die in alles deed denken aan grandeur en vorstelijke allure.

Deze Empirestijl bouwde overigens toch voort op de populaire classicistische stijl die eerder al in zwang was onder Louis XVI. De chique interieurstijl voor de voorname burgers en deftige regenten. De Empirestijl accentueerde deze uitgangspunten nog nadrukkelijker en heeft pracht voorbeelden opgeleverd van zeer elegante ensembles ook in de Hollandse stadspaleizen en sommige buitenplaatsen aan de Vecht.

Vooral elementen en patronen uit de oude Romeinse en Egyptische cultuur waren buitengewoon geliefd en werden vaak toegepast in het interieur. De afgebeelde bronzen vuur-vergulde pendule is een fraai voorbeeld van deze zeer decoratieve stijl. Het uurwerk is gesigneerd Alexandre Folin, 1815, Rue Royale a Paris. Te zien bij kunst-en antiekhandel Den Gecroonden Boschboom, Oude Dieze 8 ‘s-Hertogenbosch (www.boschboom-antiek.nl)

Empirestijl ontleend aan de legendarische keizer Napoleon

Empirestijl ontleend aan de legendarische keizer Napoleon.Klasse en kwaliteit zijn de twee trefwoorden die onze collectie typeren! Den Gecroonden Boschboom is geen winkel, die de gehele week open is van 9 tot 17 uur. U ziet er ook geen uithangbord, etalage of toonbank. In mijn particuliere woonhuis (een fraai rijksmonument in de oude Bossche binnenstad) organiseer ik 3 keer per jaar een uitgebreide expositie van schitterend antiek zilverfraai Chinees porselein, fonkelend kristal, prachtige oude juwelen en (Brabantse) gravures en schilderijen.