Een pracht Hollands zilveren geheel met de hand gezaagde broodmand

Een pracht Hollands zilveren geheel met de hand gezaagde broodmand, vervaardigd door Pier van der Woude uit Sneek in het jaar 1898. Deze, rijk van Louis XVI ornamenten voorziene, mand met gegraveerde bloem-en bladmotieven en versierd met mascarons en ramskoppen is een topstuk van ambachtelijke zilversmeedkunst. Verder een kapitale Chinees porseleinen schotel uit de Kangxi-periode (1671-1722).

Onder de regering van deze vermaarde keizer uit de Qing-dynastie is het mooiste en meest gewilde Chinees porselein vervaardigd en via de Verenigde Oost-Indische Compagnie VOC naar Europa verscheept waar het vooral in de stadspaleizen van de Amsterdamse kooplieden te pronken stond. Chinees porselein was in de zeventiende eeuw totaal onbekend in ons land. Wel kenden wij uiteraard een hoog ontwikkelde aardewerk-industrie die met name van uit Delft grote faam genoot en ambachtelijk fraaie stukken leverde.

Maar porselein (het witte goud) was vergeleken met het broze en poreuze aardewerk van een veel fijner en meer tot de verbeelding sprekend karakter. De voorname grachtenpanden werden met behulp van speciaal voor het etaleren van Chinese borden en schalen vervaardigde kabinetten uit de beste, vaak exotische houtsoorten – ontworpen om de pronkzucht van de bewoners van de Heeren- en Prinsengracht te gerieven.

Het Chinese porselein, veelal in fraaie kleurcombinaties als het zeer gewilde blauw- wit en maar ook in zachte kleurtinten als het beroemde famille rose porselein, was heel kostbaar, maar desondanks uiterst gewild en vormde in de gouden eeuw het bewijs van klasse en voornaamheid en weerspiegelde de welstand. Van de kooplieden en regenten.

Tot slot een paar elegante Engels zilveren kandelaars, in zwierige Lodewijk XVI stijl, vervaardigd door James Dixon in Sheffield anno 1909.

Dat alles (en veel meer) te zien in kunst- en antiekgalerie Den Gecroonden Boschboom te ’s-Hertogenbosch; Oude Dieze no 8. Alleen geopend na telefonische afspraak: 06 16404474. Adres: Oude Dieze 8 Den Bosch Zie verder: www.boschboom-antiek.nl

Een pracht Hollands zilveren geheel met de hand gezaagde broodmand

Klasse en kwaliteit zijn de twee trefwoorden die onze collectie typeren! Den Gecroonden Boschboom is geen winkel, die de gehele week open is van 9 tot 17 uur. U ziet er ook geen uithangbord, etalage of toonbank. In mijn particuliere woonhuis (een fraai rijksmonument in de oude Bossche binnenstad) organiseer ik 3 keer per jaar een uitgebreide expositie van schitterend antiek zilverfraai Chinees porselein, fonkelend kristal, prachtige oude juwelen en (Brabantse) gravures en schilderijen.