Met genoegen nodig ik u uit voor een bezoek aan kunsten antiekgalerie Den Gecroonden Boschboom. Onze vaste bezoekers weten inmiddels om welk een bijzondere en verfijnde collectie het gaat: een unieke verzameling schilderijen uit de “Brabantse School”, Chinees porselein, antiek zilver, kristal en juwelen. Een monumentaal huis vol schoonheid. Onze december-expositie is zonder twijfel de mooiste van het jaar.

Ik verheug me u te mogen ontvangen tijdens een van beide expositie-weekends.

Maurice Ackermans
Den Gecroonden Boschboom

Zaterdag en zondag 9 en 10 december
Zaterdag en zondag 16 en 17 december
12.00 tot 18.00 uur

DEN GECROONDEN BOSCHBOOM
Oude Dieze 8· 5211 KV ’s-Hertogenbosch
06– 16404474
www.boschboom-antiek.nl

Frans Manders (Eindhoven 1939)
Landschap in Zuid-Frankrijk olieverf op board; gesigneerd

Het traditionele Brabantse ongerepte landschap is in het begin van zijn loopbaan zijn centrale thema. Het sluit dan ook goed aan bij de grote Franse impressionisten maar verandert in de loop der jaren sterk als licht en kleur uitbundig hun intrede doen in zijn stijl zoals uit dit fraaie werk blijkt.

De klassieke buste van een jonge vrouw met lauwerkrans is van verguld brons en albast en gesigneerd Gustave van Vaerenbergh (1873-1927). Een vermaard Belgisch beeldhouwer die internationaal naam maakte met zijn bustes in Art Nouveau-stijl. Het Chinese porselein stamt uit de Kangxi-periode (1677-1722). Het 3-delige Empire zilveren tafelgarnituur is vervaardigd in de Zuidelijke Nederlanden in 1809. De zilveren mosterdpot (links vooraan) draagt het meesterteken van Theodor van Berckel en het keur van de stad ’s-Hertogenbosch anno 1764. Hij was een toonaangevend zilversmid en tevens keurmeester in het Bossche zilversmedengilde die met zijn beide zonen woonde en werkte in de Kerkstraat in het huis De Gulden Arend. Zijn werk bevindt zich in het Noord-Brabants Museum.

Kees Bol (1916-2009)
Bloemen in een vaas
olieverf op board; gesigneerd

“Wat het meeste aanspreekt is de eerlijke stoere vormentaal die maakt dat een schilderij van Kees Bol op afstand herkenbaar is als een schilderij van zijn hand; of het nu om een landschap gaat of een stilleven, altijd is er die directheid en herkenbaarheid.” Kees Bol behoort tot de besten.